Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület

Rácz Zoltán építész könyvbemutatója

 

Kedves Városvédő barátaink, ismerőseink!

Figyelmükbe ajánljuk a következő eseményt, mely Rácz Zoltán debreceni építész tagtársunk könyvbemutatója lesz.

Helyszín: MTA DAB székház (Thomas Mann utca 49.)

Időpont: 2022. november 23. szerda, 16:30

 

 

 

Emlékezés Andicsné Székely Évára

 

Kedves Városvédős barátaink, ismerőseink!

Mély megrendüléssel és fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett barátunk Andicsné Székely Éva,

a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület volt elnökségi tagja eltávozott közülünk.

Családtagjainak vigasztalódást kívánunk!

Isten veled, Évike!

Emléked, kedvességedet, jóságodat, emberségedet megőrizzük!

 

 

 

Kedves Városvédő Barátaink!

 

Szeretettel meghívunk mindenkit a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület rendezvényére,

Nyul Imre Podmanicky-díjas helytörténeti kutató előadására.

 

 

Építészet hónapja 2022 - Csokonai Fórum

 

Az Építészet Hónapja keretében a Csokonai Fórum bejárásán vehettünk részt 2022. október 26-án.

A színházbejárást Újhelyi Kinga színművésznő vezette.

A fényképeket, melyeket Révészné Győri Éva és Kökényesi Katalin készített,

megtekinthetik az Egyesület facebook oldalán a képre kattintva.

 
 
 

 

Beszélgetés Puskás Istvánnal

 

 

Városvédős kirándulás Hajdúszoboszlóra

 

 

 

Koszorúzás október 6-án

 

2022. október 6-án a Nemzeti Gyásznapon az aradi 13 vértanú emlékére tisztelegtünk NAGYSÁNDOR JÓZSEF honvédtábornok, a debreceni csata vezére, az aradi mártírok egyikének emléktáblája előtt. A laktanya falán 2000-ben elhelyezett piros-fehér-zöld márványtábla részben Egyesületünk javaslatára és támogatásával készült.

Pataky Emőke - A Városvédő Egyesület alelnöke

 
 

 

Meghívó fényképes előadásunkra

 

A nyáron néhányan az egyesületből részt vettünk Kiskunhalason a Városvédők Országos Találkozóján. Az ott szerzett szakmai tapasztalatokról, valamint az ottani kirándulási élményeinkről tart egy vetített képes előadást elnökünk, Kovács Imréné.

A találkozó során megismerkedtünk Kiskunhalas történelmével, nevezetességeivel, kulturális értékeivel, helyi jellegzetességeivel, pl. a halasi csipkével. Kirándulás tettünk Tázláron, Szankon, ahol a kun nép történelmét, szokásait, hagyományait ismerhettük meg. Lehetett még kirándulni Hajósra, ahol a felújított kastélyt lehetett meglátogatni. Az előadásban ezeket a területeket mutatjuk be nagyon sok fénykép segítségével.
Nagyon sok szeretettel várunk mindenkit szeptember 24-én szombaton 10.30 órakor a Meliusz Könyvtár földszinti nagytermében. Szeretnénk, ha minél többen találkozhatnánk és egy kellemes délelőttöt tölthetnénk el.

 

 

 

Beszámoló a 2022-es Kulturális Örökség Napjairól

 

2022. szeptember 17-én szombaton maroknyi, de annál lelkesebb városvédőkkel megtekintettük ma a Vágóhíd utcai felüljárót. Balogh Tamás helytörténész tartott rendkívül részletes előadást az építményről és történetének különleges eseményeiről. Az eseményről bővebb tudósítást a Hajdú-Bihari Napló világhálós felületén olvashatnak: Debrecen egyik gyöngyszeme is lehetne a Vágóhíd utcai felüljáró

 

  

Balogh Tamás helytörténész írását a felüljáróról itt olvashatják: Debrecen legöregebb hídja

 

Más jeles esemény is kötődött a naphoz, Harangi Attila elnökségi tagunk Löki Viktorral közösen írt könyvének bemutatója. A szerzők évekig járták Debrecen utcáit, és a még meglévő cívisházakba igyekeztek bejutni, hogy fényképezővel a kezükben valamint a lakókkal készített interjúk segítségével dokumentálják a házakat. Több éven át tartó erőfeszítéseik gyümölcse ez a most megjelent nagyszerű könyv. A bemutatóról az alábbi cikkben olvashatnak bővebben: Debreceni cívisházak és lakóik nyomában - könyvbemutató

 

Forrás: dehir.hu

 

2022. szeptember 18-án vasárnap "A cívisházakért" nevű facebook-csoport által szervezett "SétaTér - Utcafesztivál a cívisházakért" nevű rendezvényen ismét sor került a könyv bemutatójára. A hangulatos program során betekintést nyerhetünk néhány cívisház udvarára, több lakó is bemutatkoztak. A rendezvény ideje alatt archív fotókból és helytörténeti érdekességekből rögtönzött utcakiállításon idézték meg a környék múltját.