Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület

Meghívó a Városvédő Egyesület évnyitójára

 

 

Meghívó a Cívis Ház Zrt-vel közösen szervezett kirakatkiállításra

 

Példaértékű módon az idén 30 éves Cívis Ház Zrt. a Debreceni Városvédő és -Szépítő Egyesülettel,

illetve további partnerekkel együttműködve még 2023. tavaszán indította útjára

a Cívisházak rejtett kincsei című kirakatkiállítás-sorozatát.


Debrecenben az épített örökség a kulturális örökségnek a mindennapok számára a legkézzelfoghatóbb emlékanyaga. Megóvása, megőrzése érdekében hirdették meg az Egymásba kapaszkodva fotópályázatot, amelyre középiskolások küldhették be alkotásaikat. Az első fordulóban cívisházak kapui, a másodikban a cívisházak kilincsei, a harmadikban pedig a cívisházak épületszobrai kerültek fókuszba. Ennek eredményeként tavaly tavasszal és nyáron egy-egy kirakatkiállítás keretében lehetett megtekinteni a cívisházak kapuiról és kilincseiről készített fotókat. Az épületszobrok témakörében is rengeteg, több mint 70 fotópályázat érkezett, amelyek közül a legjobbakat a zsűri kiválogatta és a sorozat zárásaként egy újabb kirakatkiállítás formájában mutatja meg a nagyközönségnek.
A kiállítással, illetve a széles körű összefogást megvalósító projekt értékelésével kapcsolatban sajtónyilvános megnyitót tartunk, amelyre ezúton hívjuk az újságírókat!


Időpont: 2024. január 25. (csütörtök) 14.00
Helyszín: Debrecen, Piac utca 70-72.

 

Felszólalások:
Dr. Puskás István, Debrecen alpolgármestere
Harangi Attila építész, a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület elnökségi tagja
Erdei Edit, a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója

 

Meghívó kiállításra

 

Pataky Emőke építész, műemlékvédelmi szakmérnök, egyesületünk alelnökének tiszteletére fényképkiállítás lesz

a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. Részletek az alábbi meghívón olvashatók:

 

 

A Reviczky sírkamra megtekintése

 

Tisztelt Elnökség és Városvédő Barátaink!


Őszi kirándulásra hívunk Benneteket a mellékelt meghívóval.
A témával kapcsolatos minden információt szívesen veszünk.

Találkozunk a helyszínen.

 

 

Vetített képes előadás a tapolcai Országos Találkozóról

 

Kedves Városvédő Barátaink!


Emlékeztetlek Benneteket, hogy a mellékelt meghívóval újabb városvédő rendezvényre hívok mindenkit, aki érdeklődik a városvédő egyesület munkája iránt,
2023. október 7-én, szombaton, 10,30 órakor a Méliusz Könyvtár nagytermébe. Tapolcán, a Város és Faluvédők Országos Találkozóján jártunk és szeretném bemutatni a konferencia főbb programjait, előadásokat, kirándulásokat. Szeretnék még szót ejteni az egyesület munkájáról, eredményeiről.
Szeretettel várok minden kedves érdeklődőt.  Hozzátok el a barátokat, ismerősöket is!

 

Fontos: Felhívjuk azon tagjaink figyelmét akik még nem rendezték a tagdíjat, hogy az esemény előtt 10 órától a helyszínen van lehetőség az elmaradt tagdíjak befizetésére!

 

Baráti üdvözlettel: Kovács Imréné, a DVSZE elnöke

 

 

Hírek a Csapó utca 27. számú ház kapcsán

 

Az elmúlt hónapokban keményen kiálltunk azért, hogy a Fórum II bevásárlóközpont tervezett építése helyén (Csapó utca 21-27) ne bontsák le az össze cívisházat. Papp László polgármester úrral is személyesen egyeztettünk a kérdésben. Erőfeszítéseinket siker koronázta, a Csapó utca 27-es számú ház (a közismert Roncsbár épülete) elnyerte a helyi védettséget és kikerült a lebontandó épületek sorából. A jelenleg - nevéhez méltóan - elég romos állapotban lévő épület számtalan építészeti érdekességet rejt, és felújítva méltán fogja hirdetni a cívisházak szépségét, értékét. 

 

Idézet a mellékelt cikkből:

"Gábor István városi főépítész a közgyűlésen úgy fogalmazott, a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület azt kéri, hogy a Csapó utca 27. szám alatti, nyáron védelem alá helyezett épület (a Roncsbár épülete) fenntartására kérjen garanciát a város a beruházótól, ez szerepeljen a tervdokumentációban is. Erre a főépítész közgyűlési kiegészítést tett, amit Papp László polgármester is támogatott; mint mondta, a fejlesztésbe integrálni kell az épületet, annak fenn kell maradnia, s ezt a fejlesztő is elfogadta."

 

Egyesületünk rendkívüli módon örül az eredménynek, és bízunk benne, hogy a hasonló konstruktív együttműködés tovább segíthet a város jellegzetes cívis arculatának megőrzésében.

 

A Dehir cikkét az alábbi címre kattintva olvashatja teljes terjedelmében: A Csapó utcai védett épület megtartása